niedziela, 16 marca 2014

Quiche z cebulą, pieczarkami i boczkiem

Quiche. Co to właściwie takiego? No więc, to nic innego jak tarta na kruchym lub francuskim spodzie jednak zamiast słodkiego nadzienia znajdziemy na niej mięso, warzywa, sery. Całość dopełnia masa jajeczno-śmietanowa, który pod wpływem ciepła ścina się i tworzy niejako spoiwo dla pozostałych składników. 
Dla mnie jednakquiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację.



Potrzebujemy:
- 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
- 250 g małych pieczarek
- 2 średnie cebule
- około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę
- 3 jajka
- 250 ml śmietany
- 1 mozzarella
- łyżeczka świeżego tymianku
- sól
- pieprz

- forma do tarty

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni.
Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół. 
Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki. 
Na powstały z boczku tłuszcz wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Chwilę smażymy. 





Po paru minutach dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Następnie szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty.


W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. 


Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
Warzywa zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyłożonej ciastem francuskim formy.


Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Całość zalewamy masą jajeczno śmietanową.   



Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut.




Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :-)A ciasta francuskiego nie trzeba wcześniej podpiekać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Myślę, że nie byłoby grzechem lekko podpiec ciasto przed nałożeniem farszu, (jeśli chciałabyś skrócić czas pieczenia). Ja jednak tego w przypadku quiche nie robię, gdyż po 35 minutach spędzonych w piekarniku, zawsze wychodzi idealnie wypieczony. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. wygląda pysznie! sama muszę częściej piec quiche, bo to faktycznie szybki sposób na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominujemy Cię i wyróżniamy w blogowej zabawie :)
    więcej informacji znajdziesz u nas na blogu http://kulinarnylans.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html#more Zapraszamy do zabawy :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest mi niezmiernie miło! Dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, zjadłabym kawałek, polecam również ze szpinakiem, serem i salami (,kuchnia lidla,), robiłam niedawno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. B dobre. Właśnie się zajadamy z żoną.

    OdpowiedzUsuń

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)