Dla mnie jednak, quiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację.
Potrzebujemy:
- 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
- 250 g małych pieczarek
- 2 średnie cebule
- około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę
- 3 jajka
- 250 ml śmietany
- 1 mozzarella
- łyżeczka świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- forma do tarty
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni.
Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół.
Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki.
Na powstały z boczku tłuszcz wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Chwilę smażymy.
Po paru minutach dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Następnie szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty.
W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
Warzywa zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyłożonej ciastem francuskim formy.
Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Całość zalewamy masą jajeczno śmietanową.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut.
Smacznego!!!
Wygląda pysznie :-)A ciasta francuskiego nie trzeba wcześniej podpiekać?
OdpowiedzUsuńDziękuję! Myślę, że nie byłoby grzechem lekko podpiec ciasto przed nałożeniem farszu, (jeśli chciałabyś skrócić czas pieczenia). Ja jednak tego w przypadku quiche nie robię, gdyż po 35 minutach spędzonych w piekarniku, zawsze wychodzi idealnie wypieczony. Pozdrawiam.
Usuńwygląda pysznie! sama muszę częściej piec quiche, bo to faktycznie szybki sposób na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńNominujemy Cię i wyróżniamy w blogowej zabawie :)
OdpowiedzUsuńwięcej informacji znajdziesz u nas na blogu http://kulinarnylans.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html#more Zapraszamy do zabawy :>
Jest mi niezmiernie miło! Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńPycha, zjadłabym kawałek, polecam również ze szpinakiem, serem i salami (,kuchnia lidla,), robiłam niedawno :)
OdpowiedzUsuńB dobre. Właśnie się zajadamy z żoną.
OdpowiedzUsuń