czwartek, 1 maja 2014

Portugalska tarta budyniowa

Czasami lubię przyrządzać desery, na przygotowanie których nie potrzeba zbyt dużo czasu. Jednym z nich jest tradycyjna tarta portugalska, z masą budyniową. Całkowity czas przyrządzania to około 45 minut, a więc dość krótko jak na ciasto, dodajmy do tego, proste i bardzo smaczne ciasto.





Potrzebujemy:

- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 175 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 laska cynamonu
- skórka z połowy cytryny

- 500 g ciasta francuskiego

- forma do tarty

Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, wsypujemy cukier, mąkę, żółtka. Mieszamy energicznie trzepaczką do jajek, do momentu gdy składniki się połączą. Dodajemy laskę cynamony oraz skórkę z cytryny. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając. 
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. 
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę.


Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy.
Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch tarty ma się miejscami lekko zbrązowić.





Smacznego!!!


Źródło: "Słodkie inspiracje" opracowanie zbiorowe

2 komentarze:

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)