Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki):
- połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum 4 tygodnie wcześniej (przepis: patrz tutaj)
- marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej)
- polewa czekoladowa
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
Ciasto dzielimy na pół.
Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm)
Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut.
Ciasto w piekarniku powinno podwoić swoją objętość,
Wyjmujemy z piekarnika, lekko przestudzamy i kroimy każdy z placków na 4 części.
Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie piernik zacznie twardnieć.
Wystudzone blaty piernika smarujemy równomiernie marmoladą i nakładamy na siebie. Wierzchniego blatu nie smarujemy.
Tak przygotowane pierniki przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy deseczkę i obciążamy (np. słoiczkiem z dżemem).
Tuż przed Wigilią dekorujemy piernik polewą czekoladową.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimie! Pozostaw swoje imię :)