Dziś prezentuję jeszcze jeden dodatek do obiadu, a mianowicie fasolkę szparagową zieloną owiniętą w wędzony boczek. Nie dość, że jest to propozycja bajecznie prosta w przygotowaniu, moim zdaniem efekowanie prezentująca się na talerzu, to do tego niezwykle smaczna.
Potrzebujemy (nie podam konkretnych ilości produktów, gdyż zawsze kupuję je na "oko":
- fasolkę szparagową zieloną
- kilkanaście plastrów cienko pokrojonego wędzonego boczku
- czosnek
- naczynie do gotowania na parze
Fasolkę myjemy i odcinamy końce.
Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Na plastrze boczku układamy odrobinę czosnku, a następnie 4 równej długości fasolki.
Zawijamy fasolkę w boczek i układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Parujemy około 25 minut.
* Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, fasolki możemy również przygotować w piekarniku. Musimy jednak wcześniej fasolkę ugotować. Nastawiamy wówczas piekarnik na 190 stopni i pieczemy do momentu aż boczek zacznie się rumienić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimie! Pozostaw swoje imię :)