poniedziałek, 29 czerwca 2015

Tarta z figami

Jestem zwolenniczką szybkich w przygotowaniu potraw, co nie oznacza ze nie lubię się zaszyć w kuchni i pichcić godzinami. Sęk w tym, iż odkąd pojawił się w moim życiu mały człowieczek, po prostu najzwyczajniej w świecie nie mam na to już czasu, nie mówiąc już o przygotowaniu nowych, ciekawych dań, nadających się do zaprezentowania na moim blogu. 
Obiecałam sobie jednak, iż od czasu do czasu zmobilizuję się do tego, by podzielić się nowym daniem ze śledzącymi moje poczynania kulinarne czytelnikami.
I tak oto dzis przedstawiam tartę figową z serem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień.

Potrzebujemy:

- płat ciasta francuskiego
- 100g sera gorgonzola
- 3-4 figi
- miód
- oliwę z oliwek
- mieszankę sałat do przybrania

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płat ciasta francuskiego. 
Rozsmarowujemy gorgonzolę na cieście. Następnie układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi. Całość polewamy mieszanką 2 łyżeczek miodu i oliwy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.
Przed podaniem dekorujemy mieszanką sałat i polewamy jeszcze dodatkowo miodem.




Smacznego!!!

źródło: "Fast, fresh, simple" Donna Hay

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)