W Holandii poznałam nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone, ale często też banalne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Dziś przykład jednego z naszych ulubionych dań.
Oto mój przepis na kurczaka w japońskim sosie teriyaki.
Potrzebujemy (na porcję dla 3-4 osób):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 piersi z kurczaka
- 150 g boczniaków
- 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona)
- cebulka dymka
- 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki (nie może być słodki!)
- makaron typu noodle
Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki. Pozostawiamy mięso na około 15 minut by się zamarynowało.
W międzyczasie czyścimy boczniaki za pomocą papieru kuchennego lub suchej gąbki (nie wolno ich moczyć! - stracą wtedy swój smak). Kroimy je w cienkie paski.
Rozgrzewamy oliwę w woku. Na dość dużym ogniu smażymy zamarynowanego kurczaka.
Gdy mięso się zrumieni, dorzucamy do woka boczniaki, podlewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki i smażymy do momentu gdy grzyby staną się miękkie.
Kroimy paprykę na cienkie paski. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy na ukos.
Cebulkę i paprykę wrzucamy do woka i smażymy krótko.
W miedzyczasie gotujemy makaron.
Do głębokiej miseczki nakładamy porcję makaronu, na wierzch podajemy kurczaka z boczniakami i warzywami.
Całość dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy jeszcze odrobiną sosu teriyaki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimie! Pozostaw swoje imię :)