W zeszłym tygodniu wybraliśmy się z mężem na mały rekonesans po sklepach meblowych. A jak wiadomo nawet samo chodzenie i oglądanie już męczy. Postanowiliśmy więc, że odpoczeniemy chwilkę w przysklepowej restauracji. Mieliśmy w planie jedynie wypicie jakiejś kawki czy soku, ale zapachy dobiegające z małej knajpki rozbudziły skutecznie nasze kubki smakowe i zachciało nam się czegoś słodkiego do napoju. Oboje mieliśmy ochotę na szarlotkę z kulką lodów śmietankowych i bitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków.
Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu.
Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff... pomysłałam sobie, cóż to wogóle za pytanie???
Wracając do domu zahaczyliśmy o supermarket w którym zaopatrzyłam się w niezbędne produkty, a po powrocie zabrałam się za robienie appelflap'ów.
Potrzebujemy (na 4 porcje):
- 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm)
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów
- łyżeczka cynamonu
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki.
Dodajemy rodzynki, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
Tak powstałe nadzienie nakładamy na kwadratowe kawałki ciasta francuskiego, po czym zlepiamy ze sobą końce ciasta tworząc trójkąty.
Wierzch ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią.
Podajemy z gałką lodów śmietankowych.
Smacznego!!!
P.S. Gdy spytałam Maćka o werdykt, powiedział: "No dokładnie takie jak w tej restauracji :)"
P.S 2. Najlepiej smakują na ciepło.
P.S 3 Najlepsze są w dniu w którym je robimy, następnego dnia niestety tracą już swoją chrupkość.
Myślę, że do następnego dnia i tak by nie doczekały :) wyglądają pysznie!:)
OdpowiedzUsuńWygladaja kuszaco :-)
OdpowiedzUsuń