poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pierogi ruskie

Pamiętam, że kiedyś pierogami można mnie było wygonić z domu. Dziś jednak wściekam się za nimi, i gdyby nie to, że są dość pracochłonne w przygotowaniu, gościłyby na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. 
Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem. 
Ze względu na to, że te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich.


Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów):

Ciasto pierogowe:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 560 g mąki pszennej

Farsz:
- 650 g ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 spore cebule
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Zaczynamy od przygotowania farszu. 
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. 


Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.


Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia.


Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna. 


Do przemielonych ziemniaków i twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek.


Gdy farsz jest już gotowy możemy zabrać się za przygotowywanie ciasta na pierogi.


Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto.


Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. 



Ciasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania.


W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów. 



Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką lub specjalną foremką okręgi, na które nakładamy po łyżeczce farszu. Następnie składamy na pół i łączymy brzegi, dokładnie je dociskając. Przy pomocy foremki do pierogów możemy nadać brzegom ciekawy kształt.

Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie.

Podajemy okraszone skwarkami.



Smacznego!!!










2 komentarze:

  1. Ruskie pierogi- jakież to pyszne :) Gdyby tylko łatwiej się robiły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ruskie to jedne z moich ulubionych. A co do smaku tych z kapustą i grzybami w Wigilię to całkowicie się zgadzam :)

    OdpowiedzUsuń

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)