Pamiętam, że kiedyś pierogami można mnie było wygonić z domu. Dziś jednak wściekam się za nimi, i gdyby nie to, że są dość pracochłonne w przygotowaniu, gościłyby na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu.
Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem.
Ze względu na to, że te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich.
Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów):
Ciasto pierogowe:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 560 g mąki pszennej
Farsz:
- 650 g ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 spore cebule
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia.
Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna.
Do przemielonych ziemniaków i twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Gdy farsz jest już gotowy możemy zabrać się za przygotowywanie ciasta na pierogi.
Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
Ciasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania.
W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką lub specjalną foremką okręgi, na które nakładamy po łyżeczce farszu. Następnie składamy na pół i łączymy brzegi, dokładnie je dociskając. Przy pomocy foremki do pierogów możemy nadać brzegom ciekawy kształt.
Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie.
Podajemy okraszone skwarkami.
Smacznego!!!
Ruskie pierogi- jakież to pyszne :) Gdyby tylko łatwiej się robiły :)
OdpowiedzUsuńRuskie to jedne z moich ulubionych. A co do smaku tych z kapustą i grzybami w Wigilię to całkowicie się zgadzam :)
OdpowiedzUsuń