środa, 19 lutego 2014

Zupa ogórkowa

Jako że w ciągu tygodnia nie mam specjalnie czasu na to by godzinami wystawać w kuchni, a razem z mężem po całym dniu pracy lubimy zjeść domowy posiłek a nie jakieś gotowce z supermarketu, idealnym rozwiązaniem na szybką obiadokolację stały się zupy.
Jedną z naszych ulubionych jest polska, tradycyjna ogórkowa.
Przygotowanie jej zajmuje maksymalnie 35 minut!




Potrzebujemy (na 3 większe lub 4 mniejsze porcje):
- 250 g ogórków kiszonych
- 250 g ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę
- 1 duża cebula
- 150 g marchewki
- 1 pierś z kurczaka
- drobiowa kostka rosołowa
- 20 g masła
- vegeta
- pieprz
- 100 ml śmietany

Nastawiamy w czajniku wodę. Cebulę oraz marchewkę kroimy na mniejsze kawałki po czym rozdrabniamy w robocie kuchennym. Przekładamy do 2,5-3 litrowego garnka. Pierś z kurczaka kroimi na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimi w centymetrową kosteczkę. Dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy masło, łyżkę vegety, kostkę rosołową oraz odrobinę pieprzu. Wszystko to zalewamy litrem wrzątku. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
W międzyczasie kroimi ogórki na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w robocie kuchennym, lub jak kto lubi po prostu kroimy w drobną kosteczkę. 
Ogórki wrzucamy do garnka, zalewamy śmietaną i gotujemy przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

I to właściwie tyle!

Smacznego!!!



Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)