poniedziałek, 24 marca 2014

Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami

Odkąd zrodził się u mnie pomysł pisania bloga, wiedziałam, że przepis na makaronowe muszle z grillowanymi warzywami na pewno się na nim znajdzie. Jest to potrawa, która nigdy mi się nie nudzi i za każdym razem zajadamy się nią z mężem ze ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie.
Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość.

Potrzebujemy:

- 15 dużych muszli makaronowych
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w szerokie paski
- 1 duża cebula, pokrojona w grube plastry
- 100 g sera feta
- 1 mozzarella
- 2 łyżki mascarpone
- oliwa extra vergine
- 250 ml sosu pomidorowego typu passata
- puszka pomidorów krojonych
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól

- żaroodporne naczynie (20x30cm)




Zaczynamy od nastawiania wody na makaron, który następnie gotujemy z dodatkiem soli i oliwy przez okolo 15 minut (ma być al dente).
Rozgrzewamy patelnię grillową. Warzywa posypujemy solą gruboziarnistą i partiami grillujemy do momentu aż pojawią się na nich charakterystyczne brązowe pręgi.




W międzyczasie do małego garnuszka wlewamy passatę, pomidory z puszki, łyżkę oliwy extra vergine, przyprawiamy łyżką oregano oraz bazylii, i gotujemy na małym ogniu.
Zgrillowane warzywa, mozarellę oraz fetę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich łyżkę oliwy, oregano i bazylii, oraz dwie czubate łyżki mascarpone. Mieszamy. 



Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. 
Zawartość garnuszka przelewamy do naczynia żaroodpornego. 
Napełniamy muszle farszem warzywnym i układamy na sosie pomidorowym. Muszle mają się w nim zanurzyć.






Wypełnione muszlami naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 25 minut. 










Smacznego!!!




Źródło: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)