czwartek, 13 marca 2014

American Chocolate Chip Cookies

Chyba każdy z nas lubi ciasteczka z czekoladą. Ja napewno. Nie mówiąc już o moim mężu, który wręcz uwielbia wieczorami je "pochrupać".
Zaczęłam więc szukać ciekawego przepisu na American Chocolate Chip Cookies. Trochę bo ciasteczka w tutejszych sklepach do najtańszych nie należą, ale chyba głównie dlatego by sprawdzić czy mi takie ciasteczka wyjdą.

Przepis jaki znalazłam pozwala na przygotowanie ciasteczek bardzo zbliżonych w smaku do naszych polskich piegusków/jeżyków.
Co więcej okazały się banalnie proste w przygotowaniu.
Parę minut roboty a ile przyjemności!



Jak je zrobić?

Potrzebujemy:
- 150 g masła (niesolonego)
- 125 g jasnego cukru trzcinowego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko plus dodatkowe żółtko
- 2 łyżeczki pasty waniliowej (można też użyć ekstraktu waniliowego)
- 300 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki sody
- około 200 g łezek czekoladowych

* opcjonalnie można dodać też żurawinę, orzechy, rodzynki itp.

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Rozpuszczamy masło w małym rondelku. Odstawiamy by się lekko przestudziło.
W międzyczasie mieszamy cukry. Dodajemy ostudzone masło i mieszamy.
Gdy masa stanie sie jednolita, dodajemy jajko, żółtko oraz pastę waniliową. Znów mieszamy.
Wsypujemy mąkę oraz sodę i dalej mieszamy. Na sam koniec dodajemy łezki czekoladowe i krótko mieszamy.
Z powstałej masy lepimy kulki o średnicy 3-4 cm. Następnie układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamietajmy jednak by zachować kilkucentymetrowe odstępy miedzy kulkami. Pod wpływem ciepła "rozpłaszczą się".
Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka mają lekko się zbrązowić.
Przechowujemy w blaszanej puszce.

Smacznego!!!



Źródło: Nigella Lawson "Kuchnia, przepisy z serca domu"

4 komentarze:

  1. witaj, szukam przepisu na hot chocolate american cookie takie jak w Pizza Hut. Podawane jest w miseczce żaroodpornej na ciepło z lodami i polewą czekoladową. Jest ono dość miękkie przy podaniu, myślisz ze mogłabym wykorzystać Twój przepis żeby zrobić takie cookie? Będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, powiem szczerze, że nigdy nie jadłam akurat tego deseru w Pizza Hut. Myślę jednak, że możesz spróbować przygotować ciastka z powyższego przepisu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są właśnie miękkie. Dopiero w trakcie studzenia stają się twarde i kruche.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!

      Usuń

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)