poniedziałek, 10 marca 2014

Kalafiorowa zupa krem


Przepadam za kalafiorem. Właściwie pod każdą postacią. Parę lat temu w pewnej reasturacji podano mi mini starter w postaci super gorącego kremu z kalafiora, udekorowanego odrobiną oliwy z oliwek. Konsystencja była wręcz aksamitna a smak po prostu fantastyczny. Następnego dnia rozpoczęłam poszukiwania przepisu na zupę krem. Zanim znalazłam tę właściwą recepturę, "zmarnowałam" kilka kalafiorów, przybyło mi trochę siwych włosów na głowie, a mąż parę razy zamiast zupy na obiad, dostał kanapki. No ale w końcu udało mi się odtworzyć ten smak a przy okazji dodać coś ekstra...


Potrzebujemy (na 4 porcje):

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula (drobno posiekana)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego)
- 1 kalafior (podzielony na różyczki)
- 1 litr bulionu warzywnego (ja z wygody, oraz na brak czasu używam tego w kostkach)
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 100 g gorgonzoli
- pieprz



W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek oraz cebulę i czekamy aż się zeszklą (nie mogą się przypalić!!!). Dodajemy kalafiora i zalewamy całość bulionem warzywnym. Gotujemy około 25 minut.
Gdy kalafior zmięknie, miksujemy całość przy pomocy ręcznego blendera. Dodajemy śmietanę, tymianek, doprawiamy odrobiną pieprzu i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. 
Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy pokruszoną gorgonzolą, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego!!!




Źródło: "Delicious." dec. 2013

3 komentarze:

  1. Piękna zupa!
    Aż chce się siegnąć...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Zachęcam do jej przyrządzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham kalafior! Koniecznie wkrótce zrobię tę zupe :)

    OdpowiedzUsuń

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)