niedziela, 5 października 2014

Fasolka zawijana w boczek

Dziś prezentuję jeszcze jeden dodatek do obiadu, a mianowicie fasolkę szparagową zieloną owiniętą w wędzony boczek. Nie dość, że jest to propozycja bajecznie prosta w przygotowaniu, moim zdaniem efekowanie prezentująca się na talerzu, to do tego niezwykle smaczna. 







Potrzebujemy (nie podam konkretnych ilości produktów, gdyż zawsze kupuję je na "oko":

- fasolkę szparagową zieloną
- kilkanaście plastrów cienko pokrojonego wędzonego boczku
- czosnek

- naczynie do gotowania na parze



Fasolkę myjemy i odcinamy końce. 
Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Na plastrze boczku układamy odrobinę czosnku, a następnie 4 równej długości fasolki.

Zawijamy fasolkę w boczek i układamy w naczyniu do gotowania na parze.

Parujemy około 25 minut.

* Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, fasolki możemy również przygotować w piekarniku. Musimy jednak wcześniej fasolkę ugotować. Nastawiamy wówczas piekarnik na 190 stopni i pieczemy do momentu aż boczek zacznie się rumienić.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)