niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki z nadzieniem

W tym roku oprócz piernika przekładanego marmoladą wieloowocową, jako Bożonarodzeniowe słodkości proponuję również nadziewane pierniczki. Możemy użyć marmoladki lub czekolady. 
Przygotowuje się je z tego samego ciasta co piernik staropolski. W smaku mocno przypominają katarzynki. Są naprawę wyśmienite!








Potrzebujemy (na około 70 pierniczków):

- połowę ciasta na piernik staropolski dojrzewający (przepis: patrz tutaj)
- marmoladę, gęsty dżem, czekoladę do nadziewania pierniczków

*opcjonalnie: czekoladę do polania pierniczków


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Ciasto na piernik rozwałkowujemy dość cienko. Przy pomocy obręczy do wykrawania ciasta (lub dość sporej szklanki) wycinamy kółka. 


Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy.


Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek.


Nadziane pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.



Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Jeśli lubimy, możemy udekorować pierniczki rozpuszczoną czekoladą.


Gotowe pierniczki przechowujemy w metalowej puszce.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)