niedziela, 6 kwietnia 2014

Łosoś z kozim serem z piekarnika

Uwielbiam łososia. Jest on zresztą rybą, która najczęściej pojawia się w naszym menu. Nie dość, że jest niezwykle smaczny, to jeszcze banalnie prosty w przygotowaniu. 

Poniższe danie podaję najczęściej wtedy gdy się spieszę. Na przyrządzenie go potrzebujemy maksymalnie 35 minut.





Potrzebujemy (na 4 porcje):

- 4 filety z łososia o łącznej wadze 500 g (bez skóry)
- 12 plastrów koziego sera
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- pieprz
- sól

- naczynie żaroodporne

Nastawiamy piekarnik na 225 stopni. 
Każdy filet nacieramy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie układamy łososia w naczyniu żaroodpornym. 




Na każdym z filetów układamy po 3 plastry koziego sera. 
W szklance mieszamy sok z połowy cytryny z oliwą i ziołami prowansalskimi i zalewamy nim łososia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i dowolnymi warzywami ugotowanymi na parze.




Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam powodow I kozi ser, takiego zestawienia jeszcze nie sprawdzalam :), Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)