poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Cookie Dough Cupcakes - babeczki z ciasteczkowym środkiem

Od zawsze byłam fanką amerykańskich babeczek, tzw. cupcakes. Miękkie rozpływające się w ustach ciastka, niezwykle proste w przygotowaniu, które można przyrządzić na bez mała tysiąc sposobów: na słodko, słono, z warzywami, owocami, czekoladą czy innymi dodatkami.

Jednym z moich ulubionych rodzajów cupcakes są Cookie Dough Cupcakes z mega słodkim ciasteczkowym środkiem.

Przygotowanie tych super efektownie wyglądających babeczek, jest może czasochłonne ale rezultat jest niesamowity.



Krok 1. Zaczynamy wieczór wcześniej od wyrobienia masy ciasteczkowej, która będzie jakby rdzeniem naszych cupcakes.

Potrzebujemy: 

- 110 g miękkiego masła (niesolonego)
- 75 g miałkiego cukru do wypieków
- 75 g ciemnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 50 g czekoladowej posypki

Za pomocą miksera na średnich obrotach, mieszamy masło z cukrami do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy mleko oraz wanilię. Mieszamy do momentu w którym masa stanie sie gładka.
Stopniowo, cały czas miksując dodajemy mąkę, a na końcu sól. Jako ostatnią dodajemy czekoladową posypkę. Krótko miksujemy.
Z powstałej masy formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części. Powstałym kawałkom nadajemy kształt małych piłeczek (2-3cm średnicy), układamy na plastikowej tacce i wkładamy na cała noc do zamrażarki. 


Krok 2. Przygotowujemy masę na cupcakes.

Potrzebujemy (na 12 babeczek):

- 125 g miękkiego masła (niesolonego)
- 125 g jasnego cukru trzcinowego
- 125 g mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej
- 2 jajka o temperaturze pokojowej

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Wykładamy formę do babeczek papilotkami.


Do sporej miski wkładamy pokrojone w kosteczkę masło. Miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu cukier zostanie lepiej wchłonięty przez masło a całość będzie bardziej puszysta.
Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, nadal miksując. Czas na mąkę, ją również dodajemy małymi partiami. Kolej na proszek do pieczenia.
Jako ostatnie dodajemy mleko, miksujemy do momentu gdy wszystkie składniki się połączą. 

Wyjmujemy z zamrażarki ciasteczkowy rdzeń babeczek.

Babeczkową masą napełniamy formę, tak mniej wiecej do 2/3 wysokości. Następnie w środek każdej babeczki wciskamy zamrożony ciasteczkowy rdzeń*. 
Pieczemy około 20 - 25 minut (babeczki mają upiec się na złoty kolor).

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



* niewykorzystany do babeczek "rdzeń" możemy ułożyć na blasze do pieczenia i piec w 170 stopniach (przez okolo 10-12 minut). Otrzymamy w ten sposób chrupiące ciasteczka (należy je zostawić do całkowitego ostygnięcia, inaczej się połamią) 

Krok 3. Krem maślany.

Potrzebujemy:

- 45 g mąki pszennej
- 240 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego)

Do garnka z grubym dnem wsypujemy mąkę i dodajemy mleko. Całość ubijamy przy pomocy trzepaczki do momentu aż znikną grudki. Garnek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając zagotowujemy. Masa mocno zgęstnieje. Gdy będzie na tyle sztywna, że dalsze mieszanie będzie już wymagało sporo siły, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przy pomocy miksera ucieramy masło na puszystą masę, i stopniowo dodajemy cukier puder.
Gdy całość się połączy, wmiksowujemy powoli przestudzoną masę mączno-mleczną.
Miksujemy około 5 minut, a następnie wstawiamy powstały krem do lodówki na około 30 minut by stężał.
Wyjmujemy masę maślaną z lodówki, napełniamy nią rękaw cukierniczy i dekorujemy każdą z babeczek.


Smacznego!!!

Źródło: Cupcake recepten

3 komentarze:

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)