czwartek, 24 kwietnia 2014

Szybki makaron z tuńczykiem

Dzisiaj z cyklu "szybki obiad": makaron z tuńczykiem. 
Banalnie prosty, smaczny i naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu. 








Potrzebujemy (na 2-3 porcje):

- 150 g makaronu (dowolny kształt)
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- łyżka masła
- łyżka kaparów
- 10 czarnych oliwek (bez pestek)
- 10 zielonych oliwek (bez pestek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

Nastawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze gorzkiego posmaku). Zmniejszamy ogień, dodajemy masło a następnie dorzucamy tuńczyka z odrobiną oliwnej zalewy. 
Na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu.
Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
Odcedzamy makaron, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. 
Makaron przekładamy do tuńczyka, wodę, mieszamy jeszcze parę minut i podajemy.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)