Tak więc gdy kilka miesięcy temu stałam się szcześliwą posiadaczką mojego ukochanego robota kuchennego, wiedziałam, że prędzej czy później przygotuję z jego pomocą domowy makaron. Do pełni szczęscia brakowało mi jednak odpowiedniej przystawki (takiej nowoczesnej wersji maszynki mojego dziadka), która rozwałkowałaby makaron na cienkie placki, a także wycinała z nich makaron np na spaghetti. Na szczęście mój wspaniały, domyślny mąż sprezentował mi ją parę tygodni temu na urodziny. I tak oto zaczęłam robić własny makaron.

Potrzebujemy:
- 300 g mąki typu "00"
- 3 jajka
- łyżkę oliwy
Generalnie przyjmuje się, iż na 100 g mąki potrzebne jest 1 jajko.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko placek na posypanej mąką stolnicy. Zwijamy w rulonik i kroimy makaron na cienkie wstążki.
Gotujemy w osolonej wodzie, aż makaron będzie al dente.
Smacznego!!!
Uwielbiam domowy makaron.
OdpowiedzUsuńZagniatanie,wałkowanie...
Pozdrowienia!