Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce.
Potrzebujemy (porcja na 2 osoby):

- 4 jajka (nie za duże)
- 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę
- 4 kromki bagietki (około 5 centymetrowe)
- sól, pieprz
- oliwę z oliwek

W miedzy czasie z każdej kromki bagietki wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach.

Na patelni układamy kromki bagietki, i do każdej z nich wlewamy ostrożnie po jednym jajku. Przy tej czynności warto lekko docisnąć bagietkę do patelni. W ten sposób jajko nie wypłynie poza pieczywo.
Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu.

Po kilku minutach gdy spód bagietki jest juz usmażony za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę i smażymy dosłownie minutkę, tak by żółtko na spodzie delikatnie się ścieło.
Zdejmujemy pieczywo z patelni, układamy na talerzu, posypujemy wierzch usmażoną szynką i serwujemy natychmiast.
Smacznego!!!
Zrobiliśmy te jajka, ale namęczyliśmy się z bagietką. Miała zdecydowanie za mały przekrój. To musi być porządna bagieta, a nie jakieś pitu pitu ;-)
OdpowiedzUsuńAlbo jajeczka rozmiaru ``s`` ;)
UsuńNadawałaby się bułeczka paryska ;)
OdpowiedzUsuń