Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty).
Potrzebujemy (na 2 porcje):

- 15 g sera pecorino
- 30 g świeżych listków bazylii
- 20 g orzeszków piniowych
- ząbek czosnku
- 60 ml oliwy extra vergine
- sól i pieprz

W międzyczasie przy pomocy blendera mielimy na miazgę parmezan i pecorino. Zmielony ser przekładamy do osobnego naczynia.

Do pustego blendera wkładamy bazylię, ząbek czosnku oraz orzeszki pinii. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.
Następnie stopniowo wlewamy do blendera oliwę, a na samym końcu wsypujemy ser. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimie! Pozostaw swoje imię :)