niedziela, 11 maja 2014

Jajka sadzone inaczej

Jajka to fantastyczny pomysł na danie o każdej porze dnia. Ten rodzaj nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze.
Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce. 





Potrzebujemy (porcja na 2 osoby):

- 4 jajka (nie za duże)
- 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę
- 4 kromki bagietki (około 5 centymetrowe)
- sól, pieprz
- oliwę z oliwek

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kroimy szynkę w kosteczkę, po czym wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy do momentu aż wędlina będzie lekko chrupiąca.


W miedzy czasie z każdej kromki bagietki wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach. 
Usmażoną szynkę przekładamy na talerzyk. 
Na patelni układamy kromki bagietki, i do każdej z nich wlewamy ostrożnie po jednym jajku. Przy tej czynności warto lekko docisnąć bagietkę do patelni. W ten sposób jajko nie wypłynie poza pieczywo. 
Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu. 



Po kilku minutach gdy spód bagietki jest juz usmażony za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę i smażymy dosłownie minutkę, tak by żółtko na spodzie delikatnie się ścieło.
Zdejmujemy pieczywo z patelni, układamy na talerzu, posypujemy wierzch usmażoną szynką i serwujemy natychmiast.



Smacznego!!! 

3 komentarze:

  1. Zrobiliśmy te jajka, ale namęczyliśmy się z bagietką. Miała zdecydowanie za mały przekrój. To musi być porządna bagieta, a nie jakieś pitu pitu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadawałaby się bułeczka paryska ;)

    OdpowiedzUsuń

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)