niedziela, 25 maja 2014

Moelleux au chocolat

Moelleux au chocolat, również znany pod wdzięczną nazwą "czekoladowa lawa", to deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Ciasteczko z ciepłym, płynnym, czekoladowym środkiem, jedynie z pozoru wydaje się być trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych by je upiec. 
Deser ten, z pewnością wywoła uśmiech na twarzy osoby dla której go przygotujemy. A więc do dzieła!!!







Potrzebujemy (na 4 porcje):

- 100 g gorzkiej czekolady, o jak najwyższej zawartości kakao (ja użyłam czekolady 86%)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 zółtka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- odrobina masła do natłuszczenia foremek do pieczenia
- 2 łyżki kakao


- 4 kokilki o średnicy 8 cm






Na początku zagotowujemy wodę w niewielkim garnuszku. Do szklanej lub metalowej miski (musi być nieco większa od garnuszka w którym zagotowujemy wodę), wkładamy masło wraz z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Nastepnie odstawiamy do przestygnięcia.


W międzyczasie przy pomocy miksera, ucieramy jajka, żółtka oraz cukier na puszystą masę.





Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem i lekko oprószamy kakao.



Do utartej masy jajeczno-cukrowej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Nad masą przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy.






Powstały czekoladowy mus przelewamy w równych porcjach do kokilek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!!!



Po tym czasie ciastka bedą z wierzchu w pełni upieczone, lecz w środku wciąż cudownie płynne.





Smacznego!!!




16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciastko, jest niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląd rewelacyjnie aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły pięknie!
    Chyba w końcu odważę się je wyprodukować, zwłaszcza, że podałaś prosty przepis.
    Z kulką lodów ciastko musi być obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie z kulką lodów albo bitą śmietaną będą smakować jeszcze lepiej :)

      Usuń
  4. o matko! że ja o tej godzinie to zobaczyłam, za późno na pieczenie, ale przed "czyms" słodkim powstrzymać się nie moge ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czysty obłęd - wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy jest jakaś różnica, jeśli użyje się np. mlecznej czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam użyć w tym przepisie czekolady mlecznej. Myślę jednak, że można spróbować. Wydaje mi się, że deser ten wyjdzie delikatniejszy w smaku. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję pięknie :))

      Usuń
  7. Czy można użyć silikonowych foremek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie polecam. Silikonowe foremki maja niestety to do siebie ze latwo sie odksztalcaja pod wplywem ciezaru ciasta. Obawiam sie ze wypiek moglby sie nie udac, przede wszystkim ze wzgledow wizualnych. Niestety nie uzywalam zadnych innych form oprocz tych wlasnie kokilek.

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy można zamiast pszennej mąki uzyć mąki z migdałow ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie probowalam, wiec trudno mi odpowiedziec z pewnoscia, ale na pewno bym sprobowala.

      Usuń

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)