Deser ten, z pewnością wywoła uśmiech na twarzy osoby dla której go przygotujemy. A więc do dzieła!!!

Potrzebujemy (na 4 porcje):

- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 zółtka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- odrobina masła do natłuszczenia foremek do pieczenia
- 2 łyżki kakao

- 4 kokilki o średnicy 8 cm

Na początku zagotowujemy wodę w niewielkim garnuszku. Do szklanej lub metalowej miski (musi być nieco większa od garnuszka w którym zagotowujemy wodę), wkładamy masło wraz z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Nastepnie odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przy pomocy miksera, ucieramy jajka, żółtka oraz cukier na puszystą masę.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem i lekko oprószamy kakao.

Powstały czekoladowy mus przelewamy w równych porcjach do kokilek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!!!
Po tym czasie ciastka bedą z wierzchu w pełni upieczone, lecz w środku wciąż cudownie płynne.
Smacznego!!!
Bardzo lubię to ciastko, jest niesamowite :)
OdpowiedzUsuńwygląd rewelacyjnie aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWyszły pięknie!
OdpowiedzUsuńChyba w końcu odważę się je wyprodukować, zwłaszcza, że podałaś prosty przepis.
Z kulką lodów ciastko musi być obłędne.
Zdecydowanie z kulką lodów albo bitą śmietaną będą smakować jeszcze lepiej :)
Usuńo matko! że ja o tej godzinie to zobaczyłam, za późno na pieczenie, ale przed "czyms" słodkim powstrzymać się nie moge ;)
OdpowiedzUsuńCzysty obłęd - wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńCudnie się udały :)
OdpowiedzUsuńCzy jest jakaś różnica, jeśli użyje się np. mlecznej czekolady?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam użyć w tym przepisie czekolady mlecznej. Myślę jednak, że można spróbować. Wydaje mi się, że deser ten wyjdzie delikatniejszy w smaku. Pozdrawiam
UsuńDziękuję pięknie :))
UsuńCzy można użyć silikonowych foremek?
OdpowiedzUsuńRaczej nie polecam. Silikonowe foremki maja niestety to do siebie ze latwo sie odksztalcaja pod wplywem ciezaru ciasta. Obawiam sie ze wypiek moglby sie nie udac, przede wszystkim ze wzgledow wizualnych. Niestety nie uzywalam zadnych innych form oprocz tych wlasnie kokilek.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńrewelka
OdpowiedzUsuńczy można zamiast pszennej mąki uzyć mąki z migdałow ?
OdpowiedzUsuńnie probowalam, wiec trudno mi odpowiedziec z pewnoscia, ale na pewno bym sprobowala.
Usuń